Home
Over ons
Innovatietafels
Nieuws
Contact

Nieuws

Kansenkaart: waterstof initiatieven in beeld

27 november 2020
Bedrijvenkring Sterk Techniek Onderwijs

27 november 2020
DrechtstedenInzicht: arbeidsmarkt innovatief in beeld

27 november 2020
 
 
 

Innovatietafel Digital Mainport

 
31 juli 2019
De innovatietafel Digital Mainport Drechtsteden (www.digitalmainport.nl) richt op slim(mer) gebruik maken van digitale infrastructuur. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de digitale infrastructuur zoals glasvezel, internetdiensten, gaming, datacenters, sensor techniek, etc. bij uitstek een economische driver grote waarde voor de BV Nederland is. Dat geldt helemaal voor de regio Drechtsteden doordat er in onze regio in onafhankelijk glasvezelnetwerk beschikbaar is en een groot aantal dienstverleners op ICT vlak actief zijn. Ook het onderwijs (o.a. HBO) richt zich steeds breder op deze sector.

De afgelopen periode zijn een aantal bijeenkomsten in groter verband georganiseerd om ideeën en deelnemers te inventariseren. Daaruit zijn een hele reeks overleggen in kleiner comité gerold. Een mooi voorbeeld is het initiatief voor een “Digital Trust Center” om meer besef van de gevaren en risico’s van cybercrime onder de aandacht te brengen. Binnen dit project werken bedrijven en HBO Drechtsteden actief samen. Hier is ook een gezamenlijke subsidie aanvraag voor gedaan.

In mei en juni zijn er Digital Mainport Lunches georganiseerd met een mooie mix van een presentatie van een concreet project, update van de stand van zaken en ruime netwerkmogelijkheden.

Ook is een regio dekkend LoRa (Long Range, Low Energy) netwerk in ontwikkeling waarbij door middel van sensoren veilig sensor data kan worden getransporteerd. De eerste pilots met het meten van luchtkwaliteit en grondwater hoogte door middel van peilbuizen zijn inmiddels gestart. Dit is een heel universeel toepasbaar stuk techniek: voor het meten van bloeddruk op afstand of het uitlezen of een vuilcontainer vol is, is een vergelijkbare digitale infrastructuur rand voorwaardelijk. Door dit regio breed te doen is er een groot schaalvoordeel te halen waardoor pilots eenvoudiger gestart en opgeschaald kunnen worden.