Home
Over ons
Innovatietafels
Nieuws
Contact

Nieuws

Kansenkaart: waterstof initiatieven in beeld

27 november 2020
Bedrijvenkring Sterk Techniek Onderwijs

27 november 2020
DrechtstedenInzicht: arbeidsmarkt innovatief in beeld

27 november 2020
 
 
 

Innovatietafel Waterstof verbreedt

 
31 juli 2019
In de tweede helft van 2018 zijn we gestart met de innovatie tafel waterstof. Al meerdere keren werd geopperd dat dit toch wel heel interessante techniek was die mooie kansen en mogelijkheden biedt. Maar ja hoe begin je daaraan? Is dat geen rol voor de overheid?

Al snel waren we het erover eens: als je echt iets wilt bereiken moet je aan de slag. De handschoen oppakken en beginnen. Een hele nieuwe wereld met nieuwe technieken, technische termen en (on)mogelijkheden. De focus kwam al snel te liggen op waterstof stations voor personenwagens.

De eerste plannen gingen ervan uit dat dit dan nieuwe stations, specifiek gericht op waterstof zouden moeten zijn. Maar dit veranderde al snel in een multi-fuel aanpak: het is logischer, praktischer en sneller om waterstof als onderdeel van de mix van energie aanbod op een station te zien. Daarnaast kwamen allerlei andere vragen op: hoe produceer je dan die waterstof? Als je waterstof industrieel opwekt, hoe duurzaam is die dan? Kun je het ook gebruiken voor zwaardere voertuigen zoals vrachtwagens en bussen? En zijn er voor de binnenvaart en bredere maritieme sector dan ook mogelijkheden?

Met de gedachte dat waterstof ook als (gedeeltelijke) vervanging van het aardgas gebruik ingezet zou kunnen worden ontstonden nog meer ideeën. Kunnen we waterstof ook rendabel inzetten voor industriële productieprocessen? En is het niet veel efficiënter als waterstof regionaal geproduceerd zou worden zodat er minder transport nodig is?

Op dit moment inventariseren we alle aanpalende mogelijkheden met het doel extra innovatietafels te starten die elk een concreet doel hebben. We spreken daarvoor met allerlei partijen die aangegeven hebben met plannen rond te lopen. Naar verwachting kunnen we na de zomerperiode de tafels in delen en verdere stappen zetten.

Uit de eerste innovatietafels hebben we onder andere geleerd dat een concreet doel belangrijk is. Om die reden willen we daarom meerdere tafels starten die elk een eigen concreet doel hebben en gevuld worden door (aspirant) leden van Werkgevers Drechtsteden die daar daadwerkelijk aan kunnen bijdragen en in bedrijfsmatig opzicht voordeel uit kunnen halen.

Heeft u zelf ook een idee of plan waar waterstof mogelijk ook een rol kan spelen en wilt u aanhaken? Neem dan even contact op, we kijken dan in hoeverre dit in te passen of aan te haken is bij één van de innovatie tafels.